Haptotomie

Wat is haptonomie

Haptonomie richt zich op jouw reactie op je emoties in je lichaam die onbewust of bewust blokkades kunnen veroorzaken. Je leert waar je onbewust geen grenzen aan geeft of geen vertrouwen in jezelf hebt. Bewust voelen wanneer het optreedt. Het kan bijvoorbeeld ingezet worden bij chronische pijn, burn-out, stress en paniekaanvallen. Maar ook om ontspannen te blijven gedurende de dag op werk. Je leert door middel van je eigen lijf je grenzen voelen en herkennen waardoor je bewust in ontspanning en bij je zelf kunt blijven.

Zienswijze
Vanuit mijn 42 jaar ervaring met haptotherapie en opstellingen sluit het naadloos aan. Wat in een familiesysteem zit wordt onbewust doorgegeven, denk aan woede, trauma en stress die niet bij je passen en je niet onder controle kunt krijgen. Door een combinatie van haptotherapie en opstellingen treedt er inzicht en daardoor ontspanning in het lichaam op.

Behandeling
Na een (telefonisch) intake gesprek maken we een afspraak. In de eerste afspraak gaan we samen verkennen wat jouw vraagstelling is. Elke haptonomie sessie is uniek en wordt afgestemd op jou als individu. Het doel van haptonomie is om bewustwording te vergroten, contact te maken met jouw innerlijke beleving en balans te bevorderen tussen lichaam, geest en emoties.

Haptonomie heeft als doel jou leren voelen waar je bent, in je hoofd of in je lijf. Ben je inwezig (bewust van je lijf) of alleen aanwezig (in je hoofd). Hoe zit je op je stoel? Ben je aanwezig in gezelschap? Wat voel je in een ruimte? Waar ga je naar toe als je niet bewust in je lijf zit? Gaat je ademhaling bijvoorbeeld omhoog? Of Stop je met ademen? In haptonomie leer je steeds je zelf terug te roepen op het moment dat je niet bewust bent. Nog belangrijker is dat ik je het mechanisme. Wat haalt je steeds uit je bewustzijn? Wanneer ga jij onbewust je spieren aanspannen? Denk hierbij aan werken achter je laptop of in een gesprek.

In de behandeling gaan we eerst ontdekken wat jouw mechanisme is wat jou uit je bewustzijn haalt. Dan gaan we kijken wanneer ga je uit je lichaam. Op basis daarvan gaan wij door de inzet van verschillende oefeningen jouw bewust zijn vergroten en je lichaam ontspannen te houden. Stel dat je tegen blokkades aanloopt, dan kunnen we samen kijken welke stappen er nodig zijn om jouw mechanisme los te laten. Denk hierbij aan opstellingen of acupunctuur.